Søk i denne bloggen

Velkommen til min blogg om fisk/sjømat jeg smaker. I mange år har jeg spist lutefisk ved juletider og ellers stort sett bare smakt den fisken som er i Findus Fiskegrateng. Men nå er den tiden forbi. Havet er en massiv ressurs for spennende mat, og full av sunnere alternativer enn den oppdrettsfisken vi ofte utsettes for her til lands. På tide å prøve noe nytt!

Må nevnes at jeg smaker fisk, men er ingen kokk...

Skal legges til at vi her på siden også prøver å fokusere litt på dyrking av bærekraftig fiske, alternativer til truede arter og informere litt om de enkelte artenes utvikling. Enjoy! :)

mandag 1. januar 2018

Sortneset Hai/Blacknose Shark/Carcharhinus Acronotus (Saltvann)





Enda en haiart som det dessverre fiskes litt for mye av ift hva arten kan tåle på sikt. Heldigvis er den enda ikke faretruet, men "nær truet", så er vi heldige kan arten gjennom et restriktivt og regulert fiske, enda ha en fremtid. Mye går dessverre i reketrålene. Men en annen ting som taler for arten er at den kun finnes i det vestlige Atlanterhavet, fra USA og ned til Brasil, hvor rovfiske er litt mindre utbredt enn i f.eks. mye av Stillehavet.
Fisken er heller ikke spesielt ettertraktet som matfisk, og av en moderat størrelse som gjør at den ikke er til fare for oss mennesker. Man finner dem sjelden på dypt vann, men heller like utenfor strendene langs kysten, opp mot 70 meters dyp.
Fisken har som sitt navn antyder, en tydelig sort flekk ytterst på nesen, ellers er den slank, lys grå på toppen og hvit på buken. Den er meget tykkhudet, og har en bølget beinstruktur, som gjør at det er litt styr å få ut filetene. Men det vi får er fantastisk mørt haikjøtt, som sedvanlig trenger godt krydder da det i seg selv har lite smak. Uansett er dette noe av det beste jeg har smakt hva angår hai som mat.
Det skal nevnes at mitt eksemplar av arten er fisket utenfor den brasilianske kyst, hvor arten finnes i mangfold og fisket er godt regulert. Det er USA som er den største trusselen mot arten.


-sortneset hai
-persillerot
-hjertesalat
-rødløk
-hvit asparges
-fiskesaus


pris: 100-150,- pr kg
komfort: tykt skinn og snål beinstilling, mer jobb enn det kanskje er verdt
smak: 6/10

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bloggarkiv

Hva skjer her nede?

Her nede er det to lister over akvatiske arter. På venstre side er de arter jeg planlegger å smake fremover, og på høyre er det en liste over smakte arter. Sånn kan man med et enkelt klikk finne innlegget til akkurat den arten man vil lese om. Om den er på oppdagfisk vel og merke!