Søk i denne bloggen

Velkommen til min blogg om fisk/sjømat jeg smaker. I mange år har jeg spist lutefisk ved juletider og ellers stort sett bare smakt den fisken som er i Findus Fiskegrateng. Men nå er den tiden forbi. Havet er en massiv ressurs for spennende mat, og full av sunnere alternativer enn den oppdrettsfisken vi ofte utsettes for her til lands. På tide å prøve noe nytt!

Må nevnes at jeg smaker fisk, men er ingen kokk...

Skal legges til at vi her på siden også prøver å fokusere litt på dyrking av bærekraftig fiske, alternativer til truede arter og informere litt om de enkelte artenes utvikling. Enjoy! :)

torsdag 4. januar 2018

Blåstål/Cuckoo Wrasse/Labrus Mixtus (Saltvann)




Dette er den eldre og større utgaven av den kjønns- og fargeskiftende Labrus Mixtus. Jeg prøvde den lille røde, kvinnelige rødnebben tidligere og ble meget fornøyd. Nå er det på tide å la den større, mannlige blåstålen få sin gjennomgang her. Mitt eksemplar er fra sjøen utenfor mandal, og inneholder ingen rogn, babumbum-tish(!). Den er nå bare en gammel mann på utkikk etter å parre seg før livet ebber ut. Høres kjent ut? Neida, vi kan jo smake litt forskjellig fisk også. Den finnes i størstedelen av middelhavet og det østlige atlanterhav og er pr dags dato ikke rødlistet. Det finnes ikke flust av dem, men drives heller ingen kommersielt fiske etter arten. Leppefisk er ofte bedre enn ryktet tilsier. Denne har et medium fast kjøtt, lite bein, kan minne om berggylt, men noget fastere i konsistensen. Ikke på samme nivå som dens kvinnelig jeg, men en skikkelig god matfisk. Ikke noe som bare skal kastes i krabbeteina, men heller nytes med et glass hvitvin.


-filet av blåstål
-poteter
-vårløk
-creme fraiche
-sylteagurk



pris: 0-50,- pr kg (selges som bifangst)
komfort: en del skjell må pelles bort etter filetering
smak: 7/10

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bloggarkiv

Hva skjer her nede?

Her nede er det to lister over akvatiske arter. På venstre side er de arter jeg planlegger å smake fremover, og på høyre er det en liste over smakte arter. Sånn kan man med et enkelt klikk finne innlegget til akkurat den arten man vil lese om. Om den er på oppdagfisk vel og merke!