Søk i denne bloggen

Velkommen til min blogg om fisk/sjømat jeg smaker. I mange år har jeg spist lutefisk ved juletider og ellers stort sett bare smakt den fisken som er i Findus Fiskegrateng. Men nå er den tiden forbi. Havet er en massiv ressurs for spennende mat, og full av sunnere alternativer enn den oppdrettsfisken vi ofte utsettes for her til lands. På tide å prøve noe nytt!

Må nevnes at jeg smaker fisk, men er ingen kokk...

Skal legges til at vi her på siden også prøver å fokusere litt på dyrking av bærekraftig fiske, alternativer til truede arter og informere litt om de enkelte artenes utvikling. Enjoy! :)

torsdag 6. april 2017

Indisk Kongemakrell/Narrow-Barred Spanish Mackerel/Scomberomorus Commerson (Saltvann)




En svær makrell som kan bli opp mot 70kg og 2,5 meter, noe som gjør den til den største av de store makrellartene i havet mellom asia og australia, hvor den finnes i rikest monn. Den beveger seg hurtig og kan finnes helt til det østlige afrika i mindre kvantum. Den trives på grunt vann langs kysten og beveger seg sjelden ut på dypet. Foretrekker også vann med lavere saltinnhold enda den sjelden beveger seg inn i brakkvann. Den er ikke en spesielt ettertraktet matfisk, og mesteparten av fisket går til industrielt fiskebollemakeri. Endog er den ettertraktet for hobbyfiskere som ønsker en god kamp. Noen eksemplarer kan inneholde ciguatera, som er en algegift som kan føre til matforgiftning. Den er rødlistet som "nær truet" som følge av overfiske. Blir ingen gjenganger her i huset før sistnevnte blir re-rangert.
Kjøttet bryter fort og faller fra hverandre, kan oppleves tørt, minner litt om tunfisk, og svever mellom lysebeige og eggeskal i farge. Men med god steketemperatur og 7/3 minutter i panna blir dette magisk. Kunne lett ha gitt denne en perfekt score, men det er ingen lett fisk å krydre og tilberede riktig. Sterkt krydder vil drepe dette kjøttet.
NB: Kjøttet på halestykkene er blir mye fortere gjennomstekt og tørt enn de som henger over buken.



- stykker av indisk kongemakrell
- småpoteter
- pesto
- sukkererter
- vårløk


pris: 80-140,- pr kg
komfort: ikke mye arbeid, men nøyaktighet er fundamentalt
smak: 8/10

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bloggarkiv

Hva skjer her nede?

Her nede er det to lister over akvatiske arter. På venstre side er de arter jeg planlegger å smake fremover, og på høyre er det en liste over smakte arter. Sånn kan man med et enkelt klikk finne innlegget til akkurat den arten man vil lese om. Om den er på oppdagfisk vel og merke!