Søk i denne bloggen

Velkommen til min blogg om fisk/sjømat jeg smaker. I mange år har jeg spist lutefisk ved juletider og ellers stort sett bare smakt den fisken som er i Findus Fiskegrateng. Men nå er den tiden forbi. Havet er en massiv ressurs for spennende mat, og full av sunnere alternativer enn den oppdrettsfisken vi ofte utsettes for her til lands. På tide å prøve noe nytt!

Må nevnes at jeg smaker fisk, men er ingen kokk...

Skal legges til at vi her på siden også prøver å fokusere litt på dyrking av bærekraftig fiske, alternativer til truede arter og informere litt om de enkelte artenes utvikling. Enjoy! :)

torsdag 7. mai 2015

Sølvfarget Pomfret/Silver Pomfret/Pampus Argenteus (Saltvann)




Det går en slags linje mellom pomfret, dorade og havbrasme som ikke alltid er like lett å skjønne. De fleste kilder online kaller dette for en Pomfret, som oversatt til norsk er en Kardinalfisk. Kardinalfisk er gullfisk for saltvannsakvarium, og det er ikke denne. På forpakningen står det at dette er en "Indisk Dorade". Men doradene har skjell og er vanligvis mindre, og ser annerledes ut. Havbrasme derimot, ser akkurat ut som denne. Men oversetter man Havbrasme til engelsk får man Sea Bream, som igjen er Dorade. Fostå den som kan. Den går under navnet Pomfret her inntil videre. Og for å gjøre det enda mindre oversiktelig går denne underarten under 3 forskjellige navn, Silver Pomfret, White Pomfret og Indian Pomfret.

Jeg husker den sorte pomfreten som jeg prøvde en stund tilbake. Den hadde et seigt skinn som var vanskelig å få av. Og hadde veldig blekt kjøtt. Denne er annerledes med et mørkere og fastere kjøtt, mens skinnet er nesten som lær. For at skinnet enkelt skal løsne må den på skinnsiden ned i panna med høy varme noen minutter før den snus. så kan man pelle bort skinnet med en klypetang. Kjøttet er som sagt fast, og også utrolig mørt. Fisken kan bli opp mot 5kg, men det drives heftig overfiske av den, så de fleste eksemplarene er under 1 kg. Den tilhører familien Smørfisk, og svømmer vanligvis i sydlige havstrøk. Anbefales kun å spises i moderate mengder.



-filet av sølvfarget pomfret
-rabarbra
-vårløk
-reddik
-isbergsalat
-thai red curry


pris: 40-70,- pr stk.
smak: 8/10
komfort: vanskelig å mislykkes

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bloggarkiv

Hva skjer her nede?

Her nede er det to lister over akvatiske arter. På venstre side er de arter jeg planlegger å smake fremover, og på høyre er det en liste over smakte arter. Sånn kan man med et enkelt klikk finne innlegget til akkurat den arten man vil lese om. Om den er på oppdagfisk vel og merke!